Het regent snoep in de straten van Gràcia – het festival Sant Medir

Wanneer: zondag 3 maart 2013 om 20.00 uur
Waar: Gràcia
Wie: voor iedereen
Toegang: gratis

Als je Barcelona bezoekt met kinderen en je bent een zoetekauw of je wil gewoon een unieke traditie meemaken, dan hebben wij het perfecte evenement voor je – festival Sant Medir.

Het Sant Medir Dolça Festa, het snoepfestival, vindt elk jaar plaats op 3 maart in de wijk Gràcia en is een levendige optocht waarbij 60 ton snoepjes uitgedeeld wordt! Het is een lokale aangelegenheid en daarom een goede kans om de gemeenschapszin van de wijk van dichtbij mee te maken.

Sant Medir Sant Medir Barcelona Festival Sant Medir

De geschiedenis van het festival Sant Medir

Wat tegenwoordig een kleurrijke optocht is met muziek, kostuums en duizenden snoepjes, begon een stuk eenvoudiger. Volgens de overlevering werd de eigenaar van de lokale bakker op Gran de Gràcia ziek en had een wonder nodig, hij vroeg hulp aan Sant Medir. Als tegenprestatie beloofde hij om de tempel van de heilige in de bergen van Collserola te bezoeken zodra hij weer beter was.

Toen de bakker weer gezond was ging hij inderdaad op pelgrimstocht, te paard op weg naar de tempel in Collserola. Het jaar daarop werd hij vergezeld door zijn familie en, naarmate de jaren verstreken, door steeds meer mensen. Tegenwoordig is de processie populair in de hele wijk Gràcia en doet niet alleen de hele buurt mee, ook zijn er duizenden omstanders die komen kijken en de snoepjes proberen te vangen.

Optocht San Medir

Sant Medir by Silvia PlanellesDe mensen die meelopen in de optocht zijn georganiseerd in verschillende groepen of collas – vertegenwoordigers van de lokale clubs die het evenement organiseren. The belangrijkste optocht begint om ongeveer 20.00 uur, dan verzamelen de groepen zich in de straten van Vila de Gràcia (het oude deel van de wijk) waarna ze samen komen in Carrer de Sant Salvador om een kleurige processie te vormen van koetsen met paarden, karren en praalwagens.

De honderden feestgangers lopen dan Gran de Gràcia af waarbij ze onderweg snoep naar de kijkers gooien, net zoals de bakker deed op zijn originele tochten. Doe net als de lokale bevolking en gebruik een omgekeerde paraplu om zoveel mogelijk snoep buit te maken. De optocht eindigt in de Jardinets de Gràcia met vuurwerk.

Anders dan andere festivals in Barcelona, is Sant Medir niet zo bekend buiten de stad, het is nog steeds een lokaal buurtfeest zoals je ze kunt vinden in kleine Catalaanse dorpen. Als je dus een authentiek festival met handenvol gratis snoep mee wil maken, zorg dan dat je erbij bent in de straten van Gràcia op 3 maart.

Bezoek onze Sant Medir Flickr-pagina voor meer foto’s.
2 REACTIES

  • Hola Roderick!

   Je kan heerlijke soep eten op carrer de diputacion 411 barcelona, je vindt hier veel italiaanse soepen zoals minestrone en dergelijke! Heerlijk

   Eetsmakelijk

   Saludos,
   Ronald

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here